Czy dywan do kuchni to dobry pomysł?

Opublikowane: 2021-10-08

Wśród domowych tekstyliów dywany obecnie cieszą się niesłabnącą popularnością. Po latach sprzedażowej posuchy (tak, był taki moment, że w pamięci ciągle tkwił nam obraz dywanowej tandety minionej epoki i trochę na znak protestu, powiedzieliśmy dywanom – stop!) ponownie chętnie po nie sięgamy. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie przytulny salon czy sypialnię bez dywanu jako urokliwego i funkcjonalnego dodatku. Co więcej, coraz częściej jesteśmy skłonni położyć dywany w tak mało oczywistych miejscach, jak chociażby pomieszczenia kuchenne. Czy dywan do kuchni to chybione przedsięwzięcie? Jeżeli dobrze przemyślimy jego wybór, kuchenny dywan potrafi mile zaskoczyć. Podobnie jak w innych pomieszczeniach domu dywan może być ciekawym, aranżacyjnym dodatkiem, który odmieni naszą kuchnię i nada jej charakteru, ociepli wnętrze i stworzy przytulną atmosferę, ale także sprawdzi się od takiej, bardziej praktycznej strony jak: ochrona, ocieplenie i wyciszenie podłogi.

kuchenny dywan

Jaki dywan do kuchni wybrać – oto kilka cennych wskazówek

Dywan do kuchni powinien pasować do wnętrza i podobać się jej użytkownikom. Ważne, by nie ślizgał się po powierzchni podłogi, bo inaczej stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa domowników (i gości także). Nie powinien być uciążliwy w utrzymaniu czystości. Czyli dywan antypoślizgowy do kuchni to właściwy wybór to po pierwsze. Po drugie – najlepiej zdecydować się na dywan z włókien syntetycznych (dobrze, gdy oprócz odporności na zabrudzenia posiada takie cechy jak: wodoodporność i ogniotrwałość). Zdecydowanie nie! – mówimy dywanom z długim runem. W kuchni się nie sprawdzają, bo okruchy i brud wnikają w głąb włókien skąd trudno się ich pozbyć. Nie! – mówimy dywanom jasnym, jednokolorowym – znać na nich każdą plamkę. Dywan kuchenny powinien mieć niskie runo (dobrym wyborem będą dywany tkane na płasko,) najlepiej w ciemniejszych barwach (ale nie przytłaczających) i dobrze, gdy posiada wzorki (geometryczne wzory to modny obecnie motyw i doskonale wpasowujący się w wystrój kuchni) lub tzw. cieniowania – takiego typu dywany doskonale maskują zabrudzenia.

Gdzie w kuchni rozłożyć dywan?

Ze względów praktycznych i estetycznych, dywan w kuchni nie powinien zajmować całej jej powierzchni. Mały dywan łatwiej jest odkurzyć, wytrzepać i w razie potrzeby wymienić. Jeżeli w kuchni posiadamy wydzieloną strefę na jadalnię czy kącik jadalniany, dywan najlepiej będzie się prezentował rozłożony pod stołem i krzesłami. Należy pamiętać, że dywan powinien mieć kształt blatu lub być zbliżony do niego, a jego wielkość tak dobrana, by krzesła po odsunięciu od stołu stały wszystkimi nogami na dywanie. Dobrym miejscem dla dywanów w kuchni są okolice szafek roboczych, zlewu, kuchenki, ale tu najlepiej sprawdzą się chodniki dywanowe, czyli dywany o kształcie niezbyt szerokich prostokątów. Dywany chodnikowe mają tę zaletę, że możemy je kupować na metry (w zależności od potrzeb) i niemal każdy sprzedawca gwarantuje usługę ich obszycia, najczęściej bez dodatkowych kosztów.

dywan antypoślizgowy do kuchni

Dywan w kuchni – względy praktyczne

Zabezpiecza podłogę przed zniszczeniem – zachlapaniem, zatłuszczeniem, wycieraniem, zarysowaniami (szczególnie gdy jest to podłoga drewniana lub panele podłogowe). Izoluje od zimna – gdy podłoże stanowią płytki podłogowe. Wycisza hałasy (spadająca na płytki łyżka czy garnek potrafią narobić niezłego rumoru). Chroni naczynia przed stłuczeniem (na gołych płytkach nie ma na to szans).

Czy trudno jest wybrać dywan do kuchni estetyczny, a zarazem praktyczny? Dzisiaj nie ma z tym najmniejszego problemu. Wystarczy tylko odwiedzić dobry sklep internetowy, gdzie odpowiedni do Waszych potrzeb dywan kuchenny znajdziecie w kilka chwil. Z naszej oferty polecamy do tego zadania chodniki podgumowane!

Zobacz również